AYAM BAKAR LADA HITAM BERSAMA MAYONIES
Bahan-bahan
•
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
• 1 sudu kecil blackpaper
• 2 cm halia
• 2 biji bawang putih
• 1/2 biji bawang besar
• 2 sudu besar madu
• 1 sudu besar gula merah
• 1 sudu besar kicap manis
• 1/2 sudu kecil garam
• 3 sudu besar mayonis
• sedikit lada sulah
Cara-cara
•
Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
• Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 180 darjah selama 50-60 minit, sedia untuk dihidangkan,
Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)
03 July 2015
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments on "Ayam Bakar Lada Hitam dan Mayonies"
Post a Comment